מהו קרטה image
מסטר נאקאיאמה, עוזרו הבכיר של מסטר פונאקושי, הגדיר את הקרטה-דו במבוא לסדרת ספריו "Best Karate", באופן אשר תואם את אמירתו של ג'יצ'ין פונאקושי (מייסד שיטת השוטוקאן קרטה ונחשב לאבי הקרטה המודרני): "מטרת אימוני הקרטה אינם הנצחון, אלא שלמות האופי של המתאמנים".

כלומר: הקרטה-דו היא אומנות לחימה שמיועדת לפתח את אופיו של המתאמן באמצעות אימונים, כך שהמתאמן בקרטה ילמד להתמודד עם כל מכשול פיסי או רוחני. טכניקות הקרטה נשלטות לחלוטין באמצעות כוח רצונו של המתאמן ומכוונות למטרה באופן מדוייק וספונטני. האימונים הופכים חלקים שונים מהגוף לכלי נשק המיועדים לשימוש באופן חופשי ויעיל. התכונה הנדרשת לעבודה השלמה היא שליטה-עצמית. כדי להפוך למנצח המתאמן צריך קודם כל לנצח את עצמך.

יש גורמים אשר מתייחסים לקרטה ראשית כאל שיטה להגנה עצמית, לשיפור כושר גופני או כאל ספורט וכד' ומכירים (או לא) בכך שבעקבות האימונים חלים אצל המתאמן בקרטה שינויים חיוביים כמו שיפור קואורדינציה, שליטה עצמית ובטחון עצמי אך לא רואים בהם את מטרת האימונים.


קרטה והגנה עצמית
כפי שמתואר בספרים רבים, ההאצה בהתפתחות אמנות הלחימה של הקרטה נבעה במידה רבה מכך שתושבי אוקינאווה שנאלצו להגן על חייהם בלא שהותר להם השימוש באמצעי לחימה. בימינו, כמו אז, מחפשים אנשים רבים פן זה של הקרטה בבואם ללמוד את אומנות הקרטה בנוסף (או לא) ליתרונות המנטליים והפיזיים הנוספים שהקרטה עשוי להקנות. חשוב להדגיש שהקרטה היא אומנות לחימה המיועדת לצרכי הגנה עצמית. השימוש בו הוא באופן חד משמעי לצרכי הגנה עצמית בלבד.

למעשה, החינוך בקרטה מעביר מסר ברור, שההגנה העצמית מתחילה מעצם הימנעות מכניסה לסיטואציות שעלולות להסתיים באלימות כזו או אחרת מלכתחילה וזו אולי נקודת המוצא להגנה עצמית טובה.